Okategoriserade

Håll din bebis fötter varma

Bebisar kan inte hålla värmen själv

Mars månad och det är fortfarande kallt ute och det gäller att hålla sig varm när man är ute. Som vuxen sätter vi på oss varma kläder och ser till att vi kan vara utomhus utan att frysa. Vad sätter vi då på våra små bebisar för att dom ska hålla sig varma. Dom rör inte på sig som vi vuxna gör så det gäller att hålla dom varma från topp till tå. Så håll din bebis fötter varma så dom inte ligger i vagnen och blir kalla.

Håll din bebis fötter varma

När din bebis ligger i vagn så kan du sätta på din bebis ett par strumpor och kanske nån tjockare socka ovanpå. Har du en bebis som är mycket liten ligger hen säkert i en åkpåse med en filt över. Då räcker det med strumpor och socker på fötterna. Självklart ska du också se till att händerna har vantar och är nerstoppade i åkpåsen.

Håll din bebis fötter varma

Vi vet alla som är föräldrar att strumpor kan vara svårt att ha på riktigt små barn. Dom ligger på golvet eller i soffan och sprattlar för fullt med sina fötter och då åker också strumporna av. När sen barnet blir större ska du först lära hen att gå utan skor. Skor gör att barnet får stöd ifrån skorna och lär sig då inte att utveckla dom musklerna som behövs för att stå stadigt. Inomhus är det också lättare att lära sitt barn utan strumpor för att inte halka.

Att tänka på när barnet ska börja använda skor

När ditt barn är så stort att det behöver skor när du är ute ska du välja ett par mjuka skor med stötdämpande skulle. Kängor är en bra början när det är lite kallare ute då dom både får stöd från skon och får en bra och stabil sko. I alla skoaffärer finns det mätstickor att använda för att hitta rätt storlek. Finns det en innesula i skon du tittar på kan du ta ut den och jämför med ditt barns fot. Tänk också på att inte köpa för stora skor om du tycker att ditt barns fot är bred. Då är det lätt att ditt barns fot glider i sidled. En sko som du knyter med snören och som går lite längre upp är en bra sko. Då kan du reglera skon mer. En känga utan snören som barnen bara sticker fötterna i kan glappa väldigt mycket.

Möter du ditt barns fot hemma ska du tänka så här för att få rätt storlek; ta barnets fotlängd plus växtmånen för den sko du ska köpa och lägg till fem millimeter gångmån.

Här har du olika skors växtmån:

  • öppna sandaler ca 10 mm
  • stängda sandaler ca 10-15 mm
  • tunna höst- och vårkängor ca 10-15 mm
  • tjocka höst- och vårkängor ca 15-20 mm
  • gummistövlar ca 15-20 mm

Tänk på att ett barns fötter växer så att du inte köper för små skor eller stövlar. När barnet är mellan ett till två år växer dom ungefär 20 millimeter per år, vid två till tre års ålder ungefär femton millimeter och mellan tre till elva års ålder ungefär tio millimeter per år.