Okategoriserade

Longan och Lichi i Sverige

Frågar du mig om min bästa egenskap, den som tillförde mest upptäcktsglädje,  jag skulle svara att de är min förmåga att alltid hitta ett rum för det oväntat.

Igår skulle jag möta min väninna Anne Von Porat. Anne är en av de främsta bloggare i Uppsala. Hon skulle ge mig tips. Jag bjöd henne på lunch som tack för allt hon tidigare hade hjälpt mig med. I slutet av vårt möte och strax innan jag skulle skutta iväg mot min skola frågade hon om jag vill titta in i en asiatisk matbutik som ligger i närheten. Vi gick dit,  “Yummy Shop ” heter der. Lokalen ligger på Vaksalagatan 36D. Den var liten men fullproppad med produkter jag aldrig hade sett förut. Personalen var vänlig och välkomnande. Kännetecknet för ett varmt välkommen är ett äkta leende.

Andra kunder var redan inne men butiksbiträde hittade ändå tid att närmare välkomna oss och bjöd på smakprov av en exotisk frukt. Nyfiet smakade jag på frukten. Vem sa att man behöver resa bort för nya upplevelser?

Frukten var gul och rund, packad i små fina rosa korgar. Longan heter det. Smaken var sött och konsistensen behagligt. Frukten är rik på vitaminer och sägs vara nyttig för gravida.

Bild: m.indiamart.com

Den påminnde mycket om en annan frukt som hittas tillfälligt i några butiker. Jag menar den korallfärgade delikatessen med den vita saftiga fruktköttet inuti. Lichi eller Lychee.

Bild: m.indiamart.com

Smakupplevelser har alltid haft en dragkraft över mig.  Mat är näring såsom den är gemenskap, kultur och upptäckt.

Skulle du få se dessa två frukt i nån butik, tänk på detta inlägg och  tveka inte att smakprova.